11 Vragen die helpen loslaten

Bij de intake had je het gevoel dat deze client erg enthousiast was om haar rommel los te laten en voor eens en voor altijd te organiseren. Nu zit je tot je enkels in haar spullen en werk je met haar tijdens je eerste opruimsessie en elke keer als je vraagt: “bewaren, doneren, afval?” Antwoordt ze: “Bewaren!” Je begint te denken: gaat ze iets loslaten?

Stop – Heb een gesprek
Voordat je verder gaat, stel ik voor dat je de sessie stopzet en een gesprek voert met je cliënt. Als ze tijdens de intake een beeld heeft geschetst van hoeveel ze bereid was los te laten, zou dit een goed moment zijn om te zeggen: “Toen we elkaar spraken tijdens onze eerste ontmoeting, zei je dat je bereid zou zijn om x% los te laten. We hebben de afgelopen uren gewerkt en je hebt tot nu toe nog niets losgelaten. Moeten we je doel opnieuw bekijken? Of wat kan ik doen om je te helpen dat doel te bereiken?”

Gestelde doelen
Als ze geen doel heeft genoemd, vraag haar dan wat haar doel is. Hoeveel wil ze kwijt? Is er een categorie van haar bezittingen waarvan ze weet dat ze die aanzienlijk wil loslaten of inkrimpen? Aan welke criteria moet een item voldoen om te worden bewaard of weggegooid?

Als ze van gedachten is veranderd, of nooit van plan was iets los te laten, vraag haar dan wat haar verwachtingen zijn van jullie samenwerking. Misschien wil ze alles houden en wil ze dat je voor alles een plek vindt. Als dat haar doel is, moet je de haalbaarheid van dat doel beoordelen en haar voorzichtig laten weten of het wel of niet mogelijk is.

Help beslissingen nemen
Misschien heeft ze moeite met het nemen van beslissingen omdat ze bang is de verkeerde beslissing te nemen. Herkaderen kan helpen bezittingen in een ander licht te zien, wat de beslissing kan bevorderen om iets wel of niet te bewaren.

Hier zijn enkele vragen die ik stel wanneer mijn cliënt niet kan beslissen om iets te houden of niet:
Welk gevoel geeft het je? Wordt je boos of verdrietig als je ernaar kijkt?
Denk je het opnieuw (of voor de eerste keer) te gebruiken, wanneer en waarvoor ga je het gebruiken?
Wanneer heb je het voor het laatst gebruikt/gedragen?
Stel je dingen boven mensen en relaties?
Kun je indien nodig een andere lenen of kopen?
Kost het meer tijd en moeite om ervoor te zorgen dan het waard is?
Als je wist dat iemand anders hier echt baat bij zou hebben (d.w.z. als we een geweldige plek zouden vinden om het te doneren?), zou dat het dan gemakkelijker voor je maken om het los te laten?
Bewaar je het omdat iemand het je heeft gegeven en voel je je schuldig als je het wegdoet?
Als je er een foto van zou maken, zou het dan makkelijker zijn om het los te laten?
Heb je nog iets anders dat je hieraan herinnert (gebeurtenis, persoon of tijd)?
En, de grote vraag, hoeveel kost dit artikel je en hoeveel levert het je op?