Organizer, zorg goed voor jezelf!

Als organizer werken we intensief samen met mensen en is ons werk vaak vergelijkbaar met dat van een zorgverlener.

Nu blijkt dat veel zorgverleners lijden aan een burn-out. De wetenschap geeft aan dat geven een primaire bron van geluk is in ons leven. Enkel zien zij ook dat zorgverleners een enorm groot risico lopen op een depressie en burn-out.

Onderzoek aan Berkeley Universiteit suggereert dat zelfzorg stress en uitputting kan verminderen – als we maar weten hoe we dat kunnen doen.

Dus de vraag is …hoe kunnen we blijven geven zonder op te branden? Het antwoord is: trakteer jezelf; je verdient het. Neem wat tijd voor jezelf. Zeg nee. Inderdaad, onderzoek wees uit dat psychologen in opleiding die meer zelfzorg beoefenen, rapporteren dat ze zich minder bedroefd en gestrest voelen en meer tevreden zijn met het leven. De vraag is: hoe ziet zelfzorg eruit, en hoeveel hebben we daarvan nodig? Het blijkt dat het de kunst is om op anderen gefocust en vriendelijk te zijn, maar om dat in evenwicht te brengen door ook voor jezelf te zorgen. Hier zijn enkele oefeningen die je daarbij helpen.

1. Zelfcompassie
Een bijzonder krachtige vorm van zelfzorg is het transformeren van onze relatie met onszelf – in het bijzonder het beoefenen van zelfcompassie. Zelfcompassie is jezelf behandelen zoals je een vriend(in) zou behandelen – met vriendelijkheid in plaats van zelfoordeel – vooral op momenten dat het je niet lukt. Zelfcompassie is onthouden dat we allemaal fouten maken, in plaats van onszelf te bekritiseren. En het betekent dat je je bewust mag zijn van emoties en gedachten, zonder dat je hierin verdrinkt. Zelfcompassie betekent niet dat je toegeeflijk bent of jezelf loslaat, maar het betekent ook niet dat je overdreven zelfkritisch en hardvochtig bent. Mensen die meer zelfcompassie hebben, zijn niet alleen beschermd tegen burn-out, maar geven ook aan dat ze minder stress en negatieve emoties voelen. Ze zijn ook optimistischer, voelen meer geluk en positieve emoties, naast andere voordelen. Om zelfcompassie te oefenen, kun je enkele van de oefeningen proberen die een baanbrekende onderzoekster naar zelfcompassie, Kristin Neff heeft bestudeerd en waarover zij heeft geschreven in haar boek over zelfcompassie. Vind hier enkele fijne meditaties om zelf te doen.

2. Sociale verbinding
Voor onszelf zorgen, betekent ook mensen opzoeken, die ons praktische en emotionele steun kunnen bieden als we het moeilijk hebben. Sociale connectie, van geboorte tot ouderdom, is een van onze grootste menselijke behoeften. Het leidt tot minder angst en depressie, versterkt ons immuunsysteem en kan zelfs ons leven verlengen. Onderzoekers zijn het erover eens dat sociale connectie minder te maken heeft met het aantal vrienden dat je hebt, maar met hoe verbonden je je innerlijk voelt, subjectief. Het lastige is dat stress verband houdt met zelffocus; onze gestreste geest wendt zich tot onszelf – waardoor we ons nog ellendiger voelen en losgekoppeld worden van anderen. Meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en wandelingen in de natuur en het terugdringen van cafeïne, kan ons allemaal helpen kalmeren en ons in contact te brengen met anderen. Een onderzoek dat op Stanford is uitgevoerd, toonde aan dat liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie een snelle manier kan zijn om een ​​gevoel van verbondenheid te koesteren. Beter nog, probeer te mediteren met een partner!

3. Empathie en mededogen
Onderzoek van hersenscans door Tania Singer suggereert dat compassietraining je echt beter kan maken in het omgaan met andermans lijden. Je helpen anderen te helpen zonder de kosten zelf te betalen. Een mogelijke verklaring voor deze bevinding is dat we, door gevoelens als mededogen en empathie te ontwikkelen, worden beschermd tegen het gevoel van verdriet of overweldiging bij het lijden. Wanneer je echt contact maakt met een andere persoon die lijdt, kun je je echt bekrachtigd en energiek voelen omdat je geïnspireerd bent om die persoon te verheffen. We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat een vriend om hulp vroeg in tijden van nood. Op deze momenten zijn we gewoonlijk tot zoveel meer in staat dan we ons hadden voorgesteld – we lijken verborgen energiereserves te vinden. Daarna voelen we ons uiteindelijk veel beter dan voorheen.
Nogmaals, liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie is een manier om empathie te ontwikkelen. Als je met iemand praat die lijdt, kan actief luisteren je helpen hen troost en steun te bieden zonder hun problemen op te lossen.

Zelfcompassie, sociale connectie en empathie zijn krachtige vormen van zelfzorg, maar dat betekent niet dat traditionele zelfzorg geen plaats in ons leven heeft. Het is belangrijk om goed te blijven sporten, uit te slapen en ruimte te maken voor leuke activiteiten zoals films of winkelen. Deze genoegens geven ons momenten van geluk die ons kunnen voeden en ons speels in het leven kunnen houden. Als aanvulling op deze meer fysieke genoegens, zal het verbinden met anderen op een positieve manier ons langdurige gevoelens van vreugde geven oftewel een zinvol leven. Dat we als organizers de balans tussen de twee mogen vinden en hierdoor bewuster, krachtiger en succesvoller in ons werk kunnen zijn en blijven.